Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Tuberculose onderzoek en behandeling

 

De GGD onderzoekt en behandelt tuberculose. Dit doet de GGD met een huidtest, röntgenfoto of bloedonderzoek. De ziekte is meestal goed te behandelen.

Onderzoek

Er zijn verschillende manieren om tuberculose te onderzoeken: 

  • Huidtest: een GGD-medewerker spuit in uw linkerarm een klein beetje vloeistof. Deze vloeistof is ongevaarlijk. Ook als u zwanger bent of als u weinig weerstand heeft. Twee tot drie dagen later kijkt de GGD-medewerker of er een reactie is op uw linkerarm. Heeft u tuberculose  of een tuberculosebesmetting gehad? Dan krijgt u geen huidtest.  
  • Röntgenfoto: De GGD kan een röntgenfoto van uw longen maken. De foto kan ontstekingen in de longen laten zien. Die kunnen wijzen op tuberculose. Bent u zwanger? Geef dat aan ons door. 
  • Bloedonderzoek: Soms is het nodig om bloed te prikken. Het laboratorium onderzocht het bloed op afweerstoffen tegen tuberculose. 

Behandeling

Tuberculose is goed te behandelen. Voor de behandeling moeten medicijnen geslikt worden. Het is heel belangrijk dat de patiënt elke dag de medicijnen slikt. Een verpleegkundige van de GGD begeleidt de patiënt tijdens de behandeling. 

Bron- en contactonderzoek

Bij besmettelijke tbc-patiënten onderzoekt de GGD of ook andere mensen zijn besmet. Mensen die veel contact hebben gehad met de patiënt, worden als eerste onderzocht.