Ga naar de inhoud
Zoeken

Spreekuur voor vrouwen die besneden zijn

 

Meisjesbesnijdenis, ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) genoemd, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is. In de provincie Utrecht wonen zo’n 20.000 vrouwen die tot de risicogroep behoren.

Situatie in Nederland

In Nederland beschouwen we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder)mishandeling. Het is een ingreep die tot gezondheidsrisico’s leidt. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn, in ons land verboden. Als ouders hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, kunnen ze daarvoor worden gestraft.

Situatie in de provincie Utrecht

In de provincie Utrecht wonen zo’n 20.000 vrouwen die tot de risicogroep behoren. Dat betekent dat ze uit een land komen waar het regulier is, dat vrouwen besneden worden. Het gaat om landen als Somalië, Eritrea, Ethiopië, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte. 

Nazorgspreekuur voor besneden vrouwen

Vrouwen kunnen al jarenlang klachten hebben die samenhangen met hun besnijdenis maar weten niet dat het van de besnijdenis kan komen. Het gaat om klachten op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Ook rust  er een taboe op het bespreken van dit onderwerp. Vrouwen ervaren een drempel om de huisarts te raadplegen over hun klachten. Ook hebben huisartsen en andere hulpverleners niet altijd de juiste expertise en vragen onvoldoende door. Belangrijk is dat deze vrouwen wel goede nazorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een spreekuur opgezet voor deze vrouwen.

Vrouwen die een besnijdenis hebben ondergaan kunnen gratis en anoniem met hun vragen op het spreekuur terecht en waar nodig zullen vrouwen verder worden verwezen naar de juiste hulpverlening.