Ga naar de inhoud

Hitte tijdens Ramadan

decoratief

Voor gezonde mensen blijkt de jaarlijkse Ramadan, de periode waarbij veel moslims vasten tussen zonsopgang en zonsondergang, in het algemeen geen gezondheidsproblemen op te leveren. Moslims die meedoen met de Ramadan, mogen niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Kleine kinderen, zieken of anderen voor wie het vasten een bedreiging vormt voor de gezondheid, zijn niet verplicht om mee te doen met het vasten.

Het vasten op lange zomerdagen waarbij de temperatuur hoog oploopt, betekent wel een extra risico op uitdroging.

Voldoende drinken

De GGD adviseert mensen die meedoen met de vastenperiode om gedurende de warme dagen, vlak vóór zonsopkomst en direct ná zonsondergang vooral voldoende te drinken.

Kwetsbare groepen

Ouderen, zieken en kleine kinderen zijn kwetsbaar en lopen bij hitte meer gezondheidsrisico. Kleine kinderen zijn gevoeliger voor uitdroging dan oudere kinderen of volwassenen. De GGD adviseert ouders van kinderen die nog niet met de Ramadan mee hoeven te doen, maar die dat wel graag willen, om de kinderen in ieder geval te laten drinken gedurende de hele dag.

Advies

Ook adviseert de GGD oudere en zieke moslims die de Ramadan toch graag willen volgen, bij extreme hitte, in ieder geval water te blijven drinken gedurende de dag.

 

Bron: GGD Amsterdam