Ga naar de inhoud

Aanhoudende hitte

decoratief

In de zomer trekken veel mensen er graag op uit: wandelen, fietsen, of uitgebreid picknicken in de natuur. Warm weer vormt echter voor bepaalde mensen een mogelijke bedreiging voor de gezondheid.
Niet iedereen heeft evenveel last van hitte. Ouderen vormen de grootste risicogroep, maar ook mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en (zeer) jonge kinderen hebben een groter gezondheidsrisico.

Gezondheidseffecten aanhoudende hitte

Als warme weersomstandigheden meerdere dagen aanhouden, kan dit leiden tot een verminderd welzijn en gezondheidsproblemen. De warmte kan algemene hinder veroorzaken zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en huidklachten (zoals jeuk en uitslag met blaasjes). Ook kunnen klachten optreden zoals kramp, misselijkheid, uitputting en flauwte. In extreme gevallen kan iemand zelfs bewusteloos raken. Uitdroging leidt vooral bij ouderen en mensen met hart- en vaataandoeningen tot verstoring van de doorbloeding van vitale organen (hart, longen, hersenen, nieren) met mogelijk levensbedreigende gevolgen. Ook in Nederland zijn extra sterfgevallen te betreuren bij aanhoudend warm weer.

Voedselveiligheid en warm weer

Bekijk de folder "Wat je moet weten over onveilig eten" voor meer informatie over voedselveiligheid bij warm weer.

Wat kunt u zelf doen bij hitte?

Ongemak als gevolg van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

  • Drink voldoende (zorg dat u altijd een flesje water bij de hand heeft, zeker als u naar buiten gaat op met de auto op pad gaat).
  • Houd uzelf koel (draag dunne kleding, blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag).
  • Houd uw woning koel (maak tijdig gebruik van zonnewering, ventilator of airconditioning om opwarming van de woning tegen te gaan).
  • Zorg voor elkaar (let op de mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken).

Voor meer specifieke tips; lees de informatie over hitte op scholen, hitte op kinderdagverblijven,  of hitte tijdens Ramadan.

Rol GGD

Heeft u vragen over goed omgaan met warmte? Neem dan contact met ons op. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg met uw huisarts of apotheker als u medicijnen gebruikt.

Aanmelden hitteberichten

De GGD ontvangt bericht van het RIVM wanneer het hitteplan zal worden geactiveerd. GGD regio Utrecht biedt u de gelegenheid om zich aan te melden voor onze mailinglist om deze berichten ook te ontvangen. Zo kunt ook u zich als instelling of burger voorbereiden op periodes van aanhoudende hitte. Óf het hitteplan wordt geactiveerd is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dagtemperatuur en de duur van de verwachte hitteperiode, maar ook van bijvoorbeeld de temperatuur van de nachten. 

Ik wil mij graag aanmelden om de hitteberichten te ontvangen.