Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Wat doet Infectieziektebestrijding?

 

Gemeenten moeten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat overdracht van infectieziekten zo veel mogelijk voorkomen wordt. De gemeenten in de provincie Utrecht hebben GGD regio Utrecht gevraagd dit te doen. Daarnaast geldt een wettelijke meldingsplicht voor verschillende ziekten. Artsen en laboratoria die een dergelijke ziekte vaststellen, moeten dat aan de GGD melden.

Wij houden ons bezig met het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.
Dit doen we op verschillende manieren:

  • Bron- en contactonderzoek. We proberen de bron van de besmetting te achterhalen en contacten te beschermen.
  • Vaccinaties en voorschrijven van preventieve medicijnen
  • Hygiënemaatregelen adviseren en voorlichting en adviezen geven over het voorkomen van infectieziekten. Ook wijzen wij op eventuele risico’s van infectieziekten.
  • Melden van meldingsplichtige ziekten bij het RIVM
  • (Wetenschappelijk) onderzoek

Infectieziekten melden

Voor klachten over uw gezondheid is uw huisarts de aangewezen persoon om contact mee op te nemen. Algemene informatie over infectieziekten leest u op Infectieziekten A-Z. Heeft u vragen over besmettelijkheid voor anderen, preventiemaatregelen, hygiëne etcetera? Dan kunt u ons bellen op werkdagen tussen  9.00-16.30 uur op telefoonnummer 030 - 608 60 86. Het emailadres is infectie@ggdru.nl.

Kosten infectieziektebestrijding

Het werk dat de afdeling infectieziektebestrijding doet wordt betaald door de gemeenten in de provincie Utrecht. Voor individuele zorg declareert de GGD de kosten bij de zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze kosten meestal (met uitzondering van het eigen risico).