Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Gezondheidsrisico's van zwemmen in open water

 

Zwemmen in open water is niet zonder risico’s. Officiële zwemwaterlocaties, zoals recreatieplassen, worden regelmatig gecontroleerd op ziekteverwekkers. Ook wordt de omgeving van het zwemwater beheerd en schoon gehouden, waardoor de kans op overlast van knaagdieren en andere wilde dieren veel kleiner is. Open water zoals sloten, rivieren en grachten zijn géén officieel zwemwater en worden niet gecontroleerd.

Bij het zwemmen in niet-officieel zwemwater bestaat daarom een hoger risico op infecties. Hoe hoog dit risico is, hangt af van de aanwezigheid van ziekteverwekkers in het water en de aanwezigheid van dieren, zoals ratten. Het zwemmen in open water kan klachten geven van met name het maagdarmstelsel, maar ook van de ogen, oren en huid (vooral bij open wondjes). Deze klachten duren over het algemeen enkele dagen tot hooguit een week.

Leptospirose: ziekte van Weil

Daarnaast bestaat er een klein risico op ernstigere aandoeningen, zoals leptospirose. De ziekte leptospirose komt over de hele wereld voor. Leptospirose (ziekte van Weil, modderkoorts) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën (genaamd Leptospiren). Deze bacteriën worden overgedragen door contact met de urine van besmette dieren, zoals ratten en muizen. Via de urine van dieren komt de bacterie uiteindelijk in aarde, riool en oppervlaktewater terecht. Tijdens het zwemmen kan de bacterie via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen.

De ziekte wordt gekenmerkt door griepachtige verschijnselen. Symptomen zijn onder andere plotseling opzettende (doorgaans hevige) hoofdpijn, koorts, spier- en gewrichtspijnen, overgevoeligheid voor licht, misselijkheid en braken. In ernstige gevallen kan de ziekte leiden tot verstoringen in de functies van lever en nieren of treedt hersenvliesontsteking (meningitis) op.

Risico op infecties beperken

Om het  risico op infecties zoveel mogelijk te beperken, adviseert de GGD om:

  • Alleen te zwemmen in officieel goedgekeurd zwemwater. Voor meer informatie over officieel aangewezen zwemwater en locaties bij u in de buurt, kunt u kijken op www.zwemwater.nl.
  • Na het zwemmen te douchen en goed af te drogen
  • Het inslikken van water zoveel mogelijk te voorkomen
  • Niet te zwemmen bij wondjes.

Meer informatie

Heeft u een vraag over open zwemwater in relatie tot gezondheid, dan kunt u deze stellen aan de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD regio Utrecht via telefoonnummer 030-608 60 86.