Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Depressie en eenzaamheid

 

Mensen kunnen zich eenzaam voelen omdat ze geen of weinig vrienden hebben. Of ze hebben moeite om contact met anderen te maken. Of ze vinden het moeilijk om intieme relaties op te bouwen. Depressieve mensen zijn somber. Ook hebben zij bijna geen interesse meer in de dagelijkse activiteiten. Hoe herken je dit en hoe kan het voorkomen worden?

Wat is eenzaamheid en hoe kan het worden voorkomen?

Bij eenzaamheid heeft men niet de contacten men voor zichzelf zou wensen. Het komt op alle leeftijden voor. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld na een verhuizing. Soms is het langdurig.  Als je de hele dag door somber bent, en dat gevoel houdt langer dan twee weken aan, dan kan dat een depressie zijn.

Vaak wordt gedacht dat alleen oudere mensen eenzaam zijn maar er zijn ook andere groepen: mensen die hun werk verliezen, hun partner verliezen (overlijden of scheiding). Ook mantelzorgers, alleenstaande ouders, mensen met psychische problemen kunnen eenzaam zijn.

Eenzaamheid herkennen

Het herkennen van eenzame mensen is niet altijd eenvoudig. Mensen praten liever niet over eenzaamheid en geven niet graag toe dat zij zich eenzaam voelen. Dat vraagt niet alleen om goede signalering, maar ook om samenwerking omdat oplossingen vaak geboden worden door meerdere organisaties. Belangrijk hierbij is dat naar de oorzaak moet worden gekeken en dat er verschillende manieren zijn om eenzaamheid te bestrijden, want dit kan per persoon verschillend zijn.

Wat is depressie en hoe kan het worden voorkomen?

Depressieve mensen zijn somber. Ook verliezen ze de interesse in de mensen en de dingen om hen heen. Dat gevoel houdt langer dan twee weken aan. Iemand die depressief is heeft altijd last van:

  • een sombere stemming
  • minder interesse in (bijna) alle activiteiten

Daarnaast zijn er meer symptomen. Wie een depressie heeft, heeft altijd wel minstens vijf van de volgende klachten:

  • eetproblemen (heel veel of heel weinig eten) of verandering in gewicht
  • slaapgebrek of juist te veel slapen
  • geagiteerd en rusteloos zijn of juist geremd
  • vermoeidheid en verlies van energie
  • gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens
  • concentratieproblemen, vertraagd denken en besluiteloosheid
  • terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding

Depressie herkennen

Mensen die gevoelig zijn voor een depressie zijn pas bevallen moeders, jongeren, en(chronisch) zieken. Ook mantelzorgers, werknemers in stressvolle beroepen, alleenstaande ouders, werklozen en ouderen.

Lichamelijke klachten kunnen soms wijzen op depressieve gevoelens. Dat vraagt niet alleen om goede signalering (bijv. door de huisarts), maar ook om samenwerking omdat oplossingen vaak geboden worden door meerdere organisaties.