Ga naar de inhoud

Vocht en schimmel in huis

Bijna 20% van de Nederlandse woningen heeft te maken met een vochtprobleem. Een vochtige woning kan negatieve gezondheidseffecten tot gevolg hebben. Schimmelvorming en vermeerdering van huisstofmijten komen vaak voor in een vochtige woning.

Oorzaak van vocht- en schimmelproblemen

Er zijn twee factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een vochtprobleem: 

  1. Bouwtechnische aspecten: zoals lekkage, regendoorslag, koudebruggen en optrekkend vocht. 
  2. Bewonersgedrag: In een woning vinden allerlei vochtproducerende activiteiten plaats (douchen, was drogen, koken). Een gezin van vier personen produceert gemiddeld 12 liter water per dag. In combinatie met slecht ventileren kan dat ook zorgen voor het ontstaan van een vocht- en schimmelprobleem.

Gezondheidseffecten

Een te vochtige woning kan vooral bij kinderen, maar ook bij volwassenen, luchtwegproblemen als chronische bronchitis en astma verergeren. Dit komt doordat verschillende soorten veroorzakers van allergie, zoals schimmels en huisstofmijt, zich beter thuis voelen in een vochtige omgeving.

Tips om vocht en schimmels in de woning te voorkomen:

  • Laat lekkages en andere gebreken herstellen.
  • Zet tijdens het koken een raam open en/of de afzuigkap aan, tot 15 minuten na het koken.
  • Ventileer terwijl u verwarmt, zo raakt uw huis veel vocht kwijt. Het beste is om de hele woning gelijkmatig te verwarmen. Stel de thermostaat overdag in op 20°C en ’s nachts niet lager dan 15°C. 
  • Zet tijdens het douchen het raam open en/of het mechanische afzuigsysteem op de hoogste stand aan, tot 15 minuten na het douchen.
  • Houdt de badkamerdeur gesloten, anders trekt het vocht juist de rest van de woning in.
  • Maak de muren en de vloer van de badkamer droog na het douchen.

Tips om schimmel te verwijderen:

  • Verwijder de schimmel van gladde oppervlakken (zoals geverfde muren, hout en zeil) met soda of een ander schoonmaakmiddel opgelost in heet water en met een harde borstel. Trek huishoudhandschoenen aan en gebruik een mondkapje bij het weghalen van de schimmels. Verwijder schimmels nooit met een droge borstel. Dan kunnen veel schimmeldeeltjes in de lucht terechtkomen. 
  • Haal het behang weg als er schimmel op zit. Schrob de ruwe muur met soda opgelost in heet water.

Rol GGD

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Dan kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid. De GGD kan in overleg bij u op huisbezoek komen om het vocht- en schimmelprobleem in te schatten en adviezen te geven. Eventueel kan er een meting van temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en kooldioxide uitgevoerd worden.