Ga naar de inhoud

Ventileren en luchten in huis

decoratief

Woningen bevatten veel bronnen van verontreiniging. Tijdens normale dagelijkse bezigheden zoals koken, afwassen en klussen komen verontreinigingen in de lucht. Wordt er goed geventileerd? Dan is deze vervuiling geen probleem. De verontreinigingen worden dan namelijk afgevoerd naar buiten en er komt verse lucht naar binnen. In de helft van de Nederlandse woningen wordt echter te weinig geventileerd. De verontreinigingen blijven daardoor hangen in de binnenlucht en er ontstaat een ongezond binnenmilieu.

Gezondheidsklachten door onvoldoende ventilatie

Als uw huis onvoldoende geventileerd is, dan kunt u last krijgen van hoofdpijn, benauwdheid, vermoeidheid en prikkeling van de ogen en slijmvliezen. Daarom is ventileren en luchten belangrijk.

Tips om goed te ventileren

Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren.

  • De woning ventileert u door ventilatieroosters altijd open te laten staan. Ook kunt u kleine bovenraampjes dag en nacht op een kiertje zetten.
  • Maak ventilatieroosters regelmatig schoon.
  • Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze dan minimaal op stand 2 als u thuis bent. Laat daarnaast het systeem jaarlijks onderhouden door een installateur. U moet zelf de roosters en ventielen schoonhouden.

Luchten

Naast ventileren is het nodig om te luchten. Dat betekent dat u extra ramen of deuren openzet. Zo kunt u snel veel vocht en schadelijke stoffen kwijtraken. Dit is met name van belang na bijvoorbeeld het koken, douchen, de was drogen in huis, klussen of wanneer de ruimte veel rook bevat.

Rol GGD

Heeft u vragen naar aanleiding van de bovenstaande informatie? Dan kunt u contact opnemen met het team Milieu en Gezondheid. De GGD kan in overleg bij u op huisbezoek komen om extra adviezen te geven.