Ga naar de inhoud

Formaldehyde

spaanplaat, formaldehyde

Formaldehyde – ook wel spaanplaatgas genoemd - is een kleurloos gas met een scherpe, prikkelende geur. Behalve uit spaanplaat kan het ook vrijkomen uit andere materialen, zoals multiplex en gordijnstoffen. Formaldehyde kan jaren na aanschaf van een materiaal nog vrijkomen, maar de meeste formaldehyde komt vrij uit nieuwe materialen. Hoe warmer en vochtiger het materiaal is, des te meer formaldehyde er vrij komt.

Gezondheidseffecten Formaldehyde

Formaldehyde in de lucht kan irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken. Vooral mensen met overgevoelige luchtwegen kunnen last hebben van formaldehyde. Sommige mensen kunnen overgevoelig worden voor formaldehyde doordat zij veel contact hebben gehad met de stof. Dit kan dan astma-achtige klachten (bij inademing) geven of eczeem (bij contact met de huid).

Wat kunt u zelf doen?

  • Koop spaanplaat met een KOMO-keurmerk. Met dit keurmerk mag spaanplaat slechts een hele kleine hoeveelheid formaldehyde bevatten. 
  • Gebruik geen spaanplaat op plaatsen waar het warm of vochtig kan worden, zoals achter de verwarming of in de badkamer.
  • Dicht de onafgewerkte randen van spaanplaat af met in de handel zijnde stroken fineer, folie of aluminiumplakband.
  • Schilder onafgewerkt spaanplaat met een lakverf. Zorg tijdens en na het schilderen voor voldoende ventilatie.
  • Zorg standaard voor een goede ventilatie. Ventileer daarbij extra in de eerste weken na het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe keuken, kast of andere meubels. Ook bij het betrekken van een nieuwe woning is het verstandig om extra te ventileren.

Rol GGD

Heeft u vragen over klussen in relatie tot gezondheid? Dan kunt u contact opnemen met de GGD.