Ga naar de inhoud
Zoeken

Genotmiddelen

 

Jongeren drinken nog steeds te vroeg, te vaak en te veel alcohol. Dat brengt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld de kans op acute alcoholvergiftiging, leer- en geheugenproblemen en agressie.

Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan ertoe leiden dat de hersenen zich niet volledig ontwikkelen en dit kan leiden tot veranderingen in de hersenen met negatieve gevolgen. De hersenen ontwikkelen zich nog volop tot gemiddeld het 24e jaar. Hoe jonger een kind begint met drinken hoe schadelijker het is. Sinds 1 januari 2014 mag aan jongeren onder de 18 jaar geen alcohol en tabak meer verkocht worden. Daarnaast zijn jongeren onder de 18 strafbaar als zij in het openbaar alcohol in het bezit hebben.

Nuchter Verstand

Het project Nuchter Verstand richt zich op de doelgroep 10-18 jaar. Onder het motto ‘Nuchter Verstand’: gebruik je verstand, blijf nuchter!’ werken de gemeenten in de regio Utrecht-West en Lekstroom (De Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort , Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Vijfheerenlanden, Lopik en Houten) samen aan het tegengaan en het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. GGD regio Utrecht is projectleider.

De aanpak richt zich op ouders/opvoeders van kinderen in de leeftijd van 10-18 jaar en op andere relevante partijen in de omgeving van de jongeren, zoals bijvoorbeeld horeca, sportverenigingen, scholen en jongerenwerk. De gemeenten streven er naar om de beschikbaarheid van alcohol en drugs (verder) te beperken, het gebruik van alcohol door jongeren zo lang mogelijk uit te stellen en het gebruik van drugs te voorkomen.