Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Waar haal jij je informatie vandaan?

 

Wordt jouw DNA door het vaccin bewerkt? Kan het vaccin voor onvruchtbaarheid zorgen? Weet jij wat je ingespoten krijgt? Misinformatie zwerft overal rond, wat is waar en wat niet? De meest gestelde vragen worden hier kort en duidelijk beantwoord, gebaseerd op erkende bronnen.

Herken jij nepnieuws?

Vaak is het erg lastig om een betrouwbare informatiebron te herkennen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om videoboodschappen na te maken, ook wel deepfakes genoemd. Ook via social media is het erg gemakkelijk om nepnieuws te verspreiden en door algoritmes kan het maar zo zijn dat je steeds meer van hetzelfde voorbij ziet komen. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie >>>

Wat doet vaccinatie met mijn vruchtbaarheid?

Wij begrijpen dat je vragen hebt! Het vaccin is zeer zorgvuldig ontwikkeld en heeft ondanks de snelheid waarmee het vaccin op de markt is gebracht, alle stappen doorlopen die ook voor andere vaccins gelden. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat het vaccin geen invloed heeft op je vruchtbaarheid. 

 

 Meer informatie >>>

Ik heb klachten, wat nu?

Heb je klachten die passen bij corona? Zoals verkoudheid, niezen, snotteren, keelpijn, koorts, reuk- en/of smaakverlies? Blijf thuis en doe een zelftest, ook als je gevaccineerd bent of al eerder corona hebt gehad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Meer informatie>>> 

Krijg ik grotere borsten?!

Goh, dat zou wat zijn!Je borsten kunnen na de vaccinatie groter lijken. Het zijn niet je borsten die groter worden maar de okselklieren die tijdelijk kunnen opzetten. De okselklieren hebben een rol in het immuunsysteem. Het wordt altijd weer normaal zoals het eerder was.

 

 

 

 

Meer informatie>>>

Ik heb contact gehad met iemand met corona, wat nu?

Dat ligt aan je situatie. Kijk op de website van RIVM voor de adviezen die voor jou gelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Meer informatie >>>

Waarom zou ik het vaccin nemen?

Wat fijn dat je hierover nadenkt!
Het vaccin neem je om:  

  • Jezelf te beschermen tegen (Long) Covid 
  • Je eigen familie, ouders, opa's, oma's en andere burgers te behoeden voor ernstig ziekteverloop of overlijden  
  • Ervoor te zorgen dat er geen andere varianten van het coronavirus ontstaan

Meer informatie  >>>

Wanneer een zelftest en wanneer een GGD test?

Als je klachten hebt (bijvoorbeeld keelpijn, hoofpijn, of hoesten) kan je een zelftest doen. Is de zelftest positief? Dan hoef je je vanaf 11 april niet nog eens te laten testen bij de GGD. De zelftest is een betrouwbaar en snel middel en wordt op dit moment al veel gebruikt.
Het blijft voorlopig wel mogelijk om te testen bij de GGD voor een herstelbewijs. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om te reizen.

Voor wie blijft de GGD-test beschikbaar?

  • Als je geen zelftest kunt gebruiken.
  • Als je zelf een kwetsbare gezondheid hebt, bijvoorbeeld een chronische ziekte.
  • Als je werkt met mensen die gezondheids- problemen hebben.
  • Als je voor iemand zorgt, bijvoorbeeld je oma of een zieke buurvrouw.

Meer informatie>>>

Boosterprik

De boosterprik kan je halen vanaf 3 maanden na je laatste coronaprik(ken) of besmetting. We weten nu dat de bescherming van je eerste prik(ken) langzaam minder wordt. Na een boosterprik schiet je bescherming weer omhoog.

 

 

 

 

 

Meer informatie>>>

Weet jij welke vaccinaties je allemaal hebt gehad?

Als baby en jong kind heb je (waarschijnlijk) deze prikken gekregen: Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio (DKTP), Hemophilus Influenzae (HIB), BMR (Bof Mazelen en Rubella =rode hond) en HPV (meiden). Deze prikken heb je gekregen omdat dit ziektes zijn met ernstige gevolgen. Door deze vaccinaties komen deze ziektes bijna niet meer voor: door de vaccinatie krijgen ze niet meer de kans om zich te verspreiden. De coronaprik kun je zien als zo'n zelfde prik.

 

 


Meer informatie >>>

Verandert het vaccin mijn menstruatie?

Ja en nee. Ja, het kan zijn dat je menstruatie na je vaccinatie tijdelijk anders is dan dat je gewend bent. Dit heeft te maken met je immuunsysteem.
Nee, dit is geen blijvende verandering, nadat je immuunsysteem het vaccin heeft 'verwerkt’, zal je menstruatie weer normaal zijn.  

 

 

Meer informatie >>>

Verandert mijn DNA?

Goeie vraag! DNA en RNA lijken qua woorden erg op elkaar maar het zijn 2 totaal verschillende begrippen. Je DNA is je persoonlijke unieke code, deze kun je niet veranderen. RNA is de handleiding voor het spike eiwit op het coronavirus. Kijk hier voor het filmpje met uitleg over RNA.

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie >>>

Houdt de overheid mij voor de gek?

De wet zegt dat de Nederlandse overheid verplicht is om voor haar burgers te zorgen. Dit betekent ook dat ze moeten beschermen tegen ernstige ziekten. De overheid heeft geen belang bij verspreiding van het coronavirus. Zij willen, net als jij, zo snel mogelijk weer terug naar normaal.  

Meer informatie  >>>

Zijn de coronavaccins halal en Koosjer?

De momenteel beschikbare coronavaccins bevatten geen dierlijke producten zoals gelatine. Ze zijn dus per definitie koosjer, halal en vegan. Sommige vaccins tegen andere ziektes bevatten gelatine, een eiwit dat uit varkensafval gehaald wordt. Zowel voor joden als voor moslims is varkensvlees verboden. Beide geloofsovertuigingen staan deze vaccins echter toe: voor moslims omdat de gelatine bewerkt werd, en dus als zuiver beschouwd kan worden, en voor joden omdat vaccins niet via de mond worden ingenomen.

Meer informatie  >>>

Weet jij wat je ingespoten krijgt?

Dit is een veel voorkomende vraag! En NEE je krijgt GEEN corona ingespoten. Er zijn 3 soorten vaccins, mRNA (Pfizer/ Moderna), Vectorvaccin (AstraZeneca / Jansen) en eiwitvaccin. In een filmpje van Corpus wordt heel duidelijk uitgelegd wat er gebeurt in je lichaam als je een vaccin ingespoten krijgt.


 Meer informatie >>>

Hoe weeg ik de voor en nadelen tegen elkaar op?

Keuzes maken, lastig hè! Weet je nog niet of je gevaccineerd wilt worden? Kijk dan goed naar de voor- en nadelen. Je hebt zelf de keuze of je de vaccinatie wel of niet haalt. Wil je de voor- en nadelen van vaccineren verder onderzoeken? Klik dan op onderstaande link. 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie >>>

Ik ben jong en gezond dan is vaccineren toch onzin?

Wij snappen je! Gelukkig ben je jong en gezond en is de kans klein dat je erg ziek wordt van corona. Toch kan het krijgen van Long Covid lang invloed blijven hebben op je eigen leven. Mensen met Long Covid hebben last van blijvende vermoeidheid, waardoor ze niet meer kunnen sporten en werken. Ook komt langdurig verlies van reuk en smaak veel voor.

 

 

 

 

 

Meer informatie >>>

Is het vaccin wel goed genoeg getest?

Het vaccin is niet helemaal nieuw, maar gebaseerd op eerder onderzoek naar vaccinatie tegen SARS. COVID-19 is een ‘zusje’ van SARS. Door dit eerdere onderzoek konden deze COVID vaccins sneller worden ontwikkeld. Ook was er meer geld beschikbaar voor de ontwikkeling van dit vaccin doordat de hele wereld last had van COVID-19.

Meer informatie  >>>

Ik heb prikangst! Wat kan ik doen?

Jij bent zeker niet de enige! Er zijn in Nederland heel veel mensen met prikangst. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft wel een vorm van prikangst. Voor deze mensen is er op de vaccinatie locaties altijd extra begeleiding beschikbaar. Geef dus aan dat je het spannend vindt! De beste voorbereiding begint thuis: 

  • Eet en drink goed van tevoren  
  • Neem afleiding mee (bijv. muziek)  
  • Neem een vertrouwd persoon mee, zodat die extra steun kan bieden

Meer informatie >>>

Mag ik zelf een keuze maken?

Ja, dat mag zeker! Het is heel belangrijk dat je je eigen keuzes maakt.
Maar het is ook heel belangrijk dat je je keuzes maakt met de juiste informatie. Geloof niet zomaar wat je buurvrouw of buurman zegt of een bericht op social media, maar kijk goed waar je je informatie vandaan haalt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie >>>

Wel of niet vaccineren vanwege mijn geloof?

Wij begrijpen je twijfels! Wellicht kan de informatie in de brochure van NPV Zorg voor het leven je helpen bij je keuze. 

 

 

 

 

 

 
Meer informatie >>>

Liever informatie in een andere taal?

Heb je liever informatie in een andere taal? De website www.corona.steffie.nl geeft uitleg in veel verschillende talen. Blijven er toch nog vragen onbeantwoord? Je kunt bellen naar 030-630 54 00 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie>>>