Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Zelftesten hoe zit dat?

Sinds 3 december 2021 is het mogelijk om een zelftest te gebruiken bij klachten passend bij COVID-19. Deze zelftesten zijn te koop bij onder andere apotheken en drogisterijen. Een zelftest is een antigeensneltest die u zelf thuis kunt afnemen. Deze testen geven snel een uitslag en kunnen een belangrijke rol spelen in vroeg opsporen van coronabesmettingen. Een zelftest is minder nauwkeurig dan een test die door een professional wordt afgenomen. Daarom is de uitslag minder betrouwbaar. Twijfelt u tussen een zelftest of een test bij de GGD, laat u dan altijd testen bij de GGD.

Waarvoor zijn zelftesten bedoeld?

Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zelftesten kunnen preventief worden gebruikt als u geen klachten heeft. Daarnaast kunnen zelftesten sinds 3 december gebruikt worden bij klachten passend bij COVID-19. Door regelmatig zelftesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dat zorgt voor meer veiligheid als u met mensen in contact komt. Bijvoorbeeld voor wie naar school gaat, of als u in een functie werkt waarin thuiswerken niet mogelijk is.

Doe geen zelftest als u:

  • Terugkeert uit een hoog-risicogebied.
  • Hiermee uw quarantaine wilt opheffen.
  • Toegang tot evenementen wilt.
  • Tot een risicogroep behoort.
  • Werkt met kwetsbare personen of mantelzorger bent.

Maak in bovenstaande gevallen een testafspraak bij de GGD via 030-630 54 00 of via coronatest.nl . Bij de GGD wordt u gratis getest door een professional met gevoeligere testmethoden. U krijgt hierdoor een betrouwbare testuitslag.

Is de uitslag van de zelftest positief?

Dit betekent dat u waarschijnlijk corona hebt.

  1. Meld de uitslag bij de GGD.
  2. Maak direct een afspraak voor een nieuwe test bij GGDrU via 030-630 54 00 of via coronatest.nl 
  3. Tot de uitslag van de test bekend is blijft u thuis in isolatie.
  4. Is de test bij de GGD ook positief, dan start de GGDrU het bron- en contactonderzoek.
  5. Is de test bij de GGD negatief, dan mag u uit isolatie.

Is de uitslag van de zelftest is negatief? 

Dit betekent dat u waarschijnlijk geen corona hebt. Let op: deze uitslag is niet volledig betrouwbaar en u kunt onterecht een negatief testuitslag krijgen. Blijf u ten alle tijden aan de basisregels houden.

Meer informatie over zelftesten

Kijk op de pagina van de Rijksoverheid: Zelftesten en het coronavirus | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl