Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Informatie over de coronavaccins

In Nederland wordt gevaccineerd met verschillende typen vaccins. De vaccins die worden toegediend zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca. Rijksoverheid bepaalt welke Nederlander welk vaccin krijgt. Het is niet mogelijk om te kiezen voor een vaccin, u krijgt het vaccin dat u is toegewezen op basis van uw geboortejaar, medische achtergrond of omdat u in de zorg werkt.

BioNTech/Pfizer en Moderna

De vaccins van Moderna en Pfizer zijn gebaseerd op dezelfde technologie, het zijn zogenoemd ‘mRNA-vaccins’. Het vaccin bevat een stukje genetische informatie: het mRNA. Dit mRNA zorgt voor het aanmaken van een kenmerkend eiwit van het coronavirus: het spike-eiwit. Stukjes van dit eiwit worden herkend door de afweercellen in ons lichaam. Als reactie hierop maakt ons lichaam antistoffen aan die het lichaam beschermen. Zo is de kans klein dat u ziek wordt van het coronavirus.
De vaccins van Moderna en Pfizer zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Janssen

Het coronavaccin van Janssen is een zogenoemd vector-vaccin. Aan een bestaand, niet actief verkoudheidsvirus (een adenovirus) wordt een klein stukje van de genetische code van het coronavirus toegevoegd. Op die manier gaat het afweersysteem aan de slag om antistoffen aan te maken tegen het spike-eiwit van het coronavirus. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan wordt het virus herkend en maakt het lichaam meteen antistoffen aan. 
Onderzoeken naar het coronavaccin van Janssen tonen aan dat het voor tenminste 67% beschermt tegen coronaklachten. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 67 mensen geen coronaklachten krijgen. Het Janssen vaccin is 85% effectief tegen ernstige ziekte en vrijwel 100% effectief tegen sterfte.
Het coronavaccin van Janssen bestaat, in tegenstelling tot de andere 3 vaccins, uit 1 prik. Vanaf 2 weken na de prik bent u maximaal beschermd tegen het coronavirus. De kans dat u ziek wordt door het coronavirus wordt dan klein. 

AstraZeneca

Het coronavaccin van AstraZeneca is net zoals het vaccin van Janssen een zogenoemd vector-vaccin.
Naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad van vrijdag 9 april heeft het kabinet besloten om het AstraZeneca-vaccin uitsluitend aan te bieden aan mensen geboren in 1960 of eerder. Bent u geboren in 1961 of later? Dan krijgt u een ander vaccin.
Onderzoeken naar het coronavaccin van AstraZeneca tonen aan dat het voor tenminste 67% beschermt tegen coronaklachten. Dit betekent dat van de 100 mensen die zonder vaccin klachten zouden krijgen, er na vaccinatie minstens 67 mensen geen coronaklachten krijgen. Het AstraZeneca vaccin is net als dat van Janssen ongeveer 85% effectief tegen ernstige ziekte en vrijwel 100% effectief tegen sterfte.

Meer lezen over de verschillende vaccins

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer 
Het coronavaccin van Moderna 
Het coronavaccin van Janssen 
Het coronavaccin van AstraZeneca