Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Over het vaccin

 

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid is het belangrijkst. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de onderzoekers binnen een project verschillende onderzoeken tegelijkertijd uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met nationale medicijnautoriteiten zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de verschillende coronavaccins. Zij zijn op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten al gestart met de beoordeling en zetten extra mensen in. Hierdoor is de beoordeling sneller klaar. De vaccinatie is gratis en vrijwillig. 

Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin. We weten dat de meeste bijwerkingen binnen 6 tot 8 weken ontstaan. De kans op onbekende bijwerkingen na vaccinatie is zeer klein maar niet uit te sluiten. Er is een extra systeem ingericht om gevaccineerden intensief te monitoren. Van Delden: “De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben wel een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van vaccinaties.” 

Hoe werkt een vaccin?

Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt. Kom je later met het virus in aanraking? Dan is je lichaam hier goed op voorbereid. Het virus wordt opgeruimd, zonder dat je (ernstig) ziek wordt. Door vaccinatie komen ziekten als polio in Nederland niet meer voor.

Bron: Vaccinatie tegen het coronavirus | Rijksoverheid.nl