Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Coronavaccinatie: informatie over het vaccineren

 

Heeft u de uitnodiging voor het maken van uw vaccinatie afspraak ontvangen? Maak alleen mét deze uitnodiging en direct uw afspraak!

Het gele boekje

GGD regio Utrecht stempelt jouw gele boekje na vaccinatie. Ben je niet bij een GGD gevaccineerd dan kan je ook niet bij de GGD terecht voor een stempel. Heb je nog geen boekje? Dan kan je dat bestellen op de site van de uitgever SDU: Het vaccinatieboekje: Internationaal bewijs van inenting - Sdu. Het is niet mogelijk om het gele boekje te bestellen bij de GGD.
Bekijk de veelgestelde vragen in ons nieuwsbericht

Welk vaccin krijgt u? Welke groep uitgenodigd?

U kunt niet kiezen welk vaccin u krijgt. Het is niet mogelijk om een ander vaccin te vragen dan wat u is toegewezen. Uitzonderingen zijn er voor vaccinaties met het Janssen vaccin en voor mensen die een eerste prik met het AstraZeneca vaccin hebben ontvangen. Deze kunnen een tweede prik krijgen met het Pfizer vaccin.
Ook als u een afspraak heeft op een vaccinatielocatie waar meerdere vaccins worden geprikt is het niet mogelijk om ter plaatse te kiezen.

Uitnodigingen

Wij zijn in januari van start gegaan met de vaccinatie om het coronavirus eronder te krijgen. De vaccinatiestrategie voor Nederland, wie er wanneer gevaccineerd wordt, wordt bepaald door het ministerie van VWS. Iedereen die in aanmerking komt voor vaccinatie heeft reeds een uitnodiging ontvangen.
GGD regio Utrecht is verantwoordelijk voor het vaccineren, in de regio, van iedereen vanaf 12 jaar en ouder, zonder medische indicatie. GGD regio Utrecht doet dit deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht. Ook is er aandacht voor mensen met prikangst.  
Omdat we afhankelijk zijn van het aantal vaccins dat beschikbaar is, kan GGDrU niet in een keer iedereen vaccineren. Dit gaat stapsgewijs; we vaccineren van oud naar jong.
U kunt meer lezen via de website van de Rijksoverheid Wanneer krijg ik een vaccinatie tegen het coronavirus? | Rijksoverheid.nl. Hier vindt u een vragenlijst die mogelijk vertelt wanneer u aan de beurt bent en ook de schema's daartoe. 

 • Het ministerie van VWS bepaalt wie wanneer aan de beurt is.
 • Het RIVM verstuurt per post de uitnodiging voor het maken van de vaccinatieafspraak.

Video "Coronavaccinatie: van uitnodiging tot registratie"

Over uw vaccinatie

"Praat met elkaar en maak uw eigen keuze. Een vaccinatie is géén verplichting."

Een afspraak maken

 • Bel met 0800-7070 (landelijk nummer) of 030-6305400 (GGDrU) en houd uw BSN-nummer bij de hand of ga naar www.coronatest.nl (DigiD nodig).
 • Plan zoveel mogelijk buiten werktijd
 • U maakt een afspraak voor de eerste én de tweede vaccinatie
 • Per mail ontvangt u vervolgens een bevestiging van deze afspraken. In deze mail zit een link naar de gezondheidsverklaring. U vult deze twee keer vooraf aan het bezoek aan de locatie in. De gezondheidsverklaring wordt ook meegestuurd bij de uitnodiging.
 • Na minimaal vijf weken volgt uw tweede prik; houd hier rekening mee in uw agenda
 • Heeft u uw eerste vaccinatie in het buitenland gekregen en moet u nog een tweede vaccinatie krijgen in Nederland?
  Vul het aanvraagformulier in, na het versturen van dit formulier ontvangt u een ontvangstbevestiging. Het RIVM beoordeelt uw gegevens. Als u recht heeft op een tweede vaccinatie krijgt u een schriftelijke uitnodiging voor het maken van een afspraak bij één van de GGD vaccinatielocaties: COVID-19 Aanvraagformulier uitnodiging tweede vaccinatie (formdesk.com)
 • De gemeente biedt vanuit WMO mogelijk als service vervoer aan, neem hiervoor contact op met uw gemeente.
 • 14 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus.

Vaccinatie zonder afspraak

Op een aantal locaties van de GGDrU kunt u zonder afspraak binnenlopen voor een vaccinatie. Dat is alleen mogelijk wanneer u nog geen vaccinatie heeft gehad. Na uw vaccinatie wordt direct een afspraak ingepland voor uw tweede prik.

Vaccinatie op vrije inloopbasis is alleen mogelijk op de onderstaande locaties en tussen 14:00 en 17:00 uur:

Maandag geopend:
Dinsdag geopend:
Woensdag geopend:
Donderdag geopend:
Vrijdag geopend:
Zaterdag geopend:

Vaccinatie en uw vakantie

Bent u binnenkort aan de beurt om een afspraak te maken voor uw vaccinatie? Gefeliciteerd! We plannen altijd direct twee afspraken in: voor de 1e en de 2e prik. Er is een vast tijdsbestek tussen de eerste en tweede prik, die kan niet te vroeg, maar ook niet te laat na de eerste prik gegeven worden. Bij het maken van de afspraken wordt daar rekening mee gehouden. 
Zorgt u er voor dat u uw tweede prik niet inplant in de periode waarin u op vakantie gaat? Als u de tweede afspraak later moet omzetten, dan kan dat kan veel tijd kosten en lastig zijn, omdat die in een specifiek tijdsbestek moet worden ingepland. Het is verstandig om daar vooraf rekening mee te houden.

Heeft u voor uw vakantie ook reisvaccinaties nodig? Houd er dan rekening mee dat tussen een coronavaccinatie en een reisvaccinatie 7 dagen tijd moet zitten. Dat betekent dat 7 dagen voor tot 7 dagen na uw coronavaccinatie geen reisvaccinaties gegeven worden.

Vakantie in eigen land

Gaat u op vakantie in Nederland? Dan kunt u uw tweede prikafspraak, als die valt in uw vakantie, ook maken op een locatie in de buurt van uw vakantieadres. U kunt afspraken maken op alle GGD-locaties in Nederland.

Breng dit mee naar uw vaccinatie

Bij bezoek aan de vaccinatielocatie is het volgende belangrijk:

 • Breng de per post ontvangen uitnodiging samen met de gezondheidsverklaring mee
 • Breng uw afspraakbevestiging mee
 • Breng uw paspoort, rijbewijs of ID-bewijs mee
 • Gebruikt u medicijnen? Neem dan uw medicatieoverzicht mee.
 • Breng eventueel aanvullende informatie mee van uw behandelend arts
 • Houd u aan de maatregelen; draag een mondkapje en houd 1,5 meter afstand van anderen. 
 • Volg de aanwijzingen van de hosts en het personeel op

Tip: draag ruimzittende bovenkleding voor de vaccinatie in uw bovenarm

Kinderen meenemen naar uw vaccinatieafspraak 

Kinderen meenemen naar uw vaccinatieafspraak? Dat kan helaas niet. We begrijpen dat het soms lastig kan zijn om een oppas te regelen, maar het is niet toegestaan om uw kind(eren) mee te nemen in verband met de afstandsregels en de snelheid van het vaccinatieproces.
Het is wel toestaan om een begeleider mee te nemen, bijvoorbeeld als u slecht ter been of slechtziend bent.

Na uw vaccinatie

Na de vaccinatie vragen wij u 15 minuten plaats te nemen in de speciale wachtruimte tot u naar huis kan gaan.

 • U ontvangt een bewijs van vaccinatie (de vaccinatieregistratiekaart)
 • U mag autorijden na de vaccinatie, doe dat niet bij last van bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen zijn

 • pijnlijke prikplek
 • hoofdpijn
 • moe zijn
 • spierpijn
 • koorts

De tweede vaccinatie

Na minimaal vier weken volgt uw tweede prik; houd hier rekening mee in uw agenda. Heeft u een eerste vaccinatie gekregen in het buitenland en moet u nog een tweede vaccinatie? Of heeft u een eerste vaccinatie gekregen bij een zorgverlener die u geen tweede vaccinatie kan geven? Vul het aanvraagformulier in, na het versturen van dit formulier ontvangt u een ontvangstbevestiging. Het RIVM beoordeelt uw gegevens. Als u recht heeft op een tweede vaccinatie krijgt u een schriftelijke uitnodiging voor het maken van een afspraak bij één van de GGD vaccinatielocaties: COVID-19 Aanvraagformulier uitnodiging tweede vaccinatie (formdesk.com)

14 dagen na de tweede vaccinatie bent u beschermd tegen het coronavirus.

Wanneer u beide vaccinaties heeft gehad

Na de vaccinaties is het nog steeds belangrijk dat u zich aan de maatregelen houdt; Was regelmatig uw handen. Hoest en nies in de elleboog. Houd 1,5 meter afstand. Vermijd drukte, werk thuis als dat kan en beperk uw bezoek. Als u klachten heeft, blijf thuis, ook als dit milde klachten zijn. Laat u zo snel mogelijk testen.

 • Als u koorts of verhoging heeft, die binnen 48 uur na de vaccinatie is ontstaan, is de kans groot dat het een bijwerking is van de vaccinatie. U kunt het beste zelf wel thuis blijven, maar huisgenoten hoeven niet thuis te blijven
 • Heeft u naast koorts of verhoging ook nog andere klachten die passen bij corona, zoals verkoudheidsklachten, hoesten of plotseling verlies van reuk of smaak, maak dan een afspraak voor een coronatest. Blijf zelf thuis en uw huisgenoten blijven ook thuis tot de uitslag van de test bekend is.
 • Bij twijfel kunt u overleggen met GGD regio Utrecht. Als u ná 48 uur na de vaccinatie koorts krijgt kan er sprake zijn van corona. Laat u dan testen en u en uw huisgenoten moeten dan thuis blijven tot de testuitslag bekend is.”

Voor informatie over testen gaat u naar onze pagina Testen op corona

Heeft u vragen over vaccinaties?

Kijk dan eerst op de pagina Over het vaccin of voor vragen over de AstraZeneca vaccinatie op de pagina veelgestelde vragen over AstraZenecaStaat daar de informatie die u zoekt niet bij, bel dan met ons via: 030 - 630 54 00. Heeft u uw eerste vaccinatie in het buitenland gekregen en krijgt u een tweede vaccinatie in Nederland? Vul het aanvraagformulier in, na het versturen van dit formulier ontvangt u een ontvangstbevestiging. Het RIVM beoordeelt uw gegevens. Als u recht heeft op een tweede vaccinatie krijgt u een schriftelijke uitnodiging voor het maken van een afspraak bij één van de GGD-vaccinatielocaties: COVID-19 Aanvraagformulier uitnodiging tweede vaccinatie (formdesk.com)

Vaccinatielocaties in regio Utrecht

Voor een een overzicht van alle locaties op alfabetische volgorde (zonder openingstijden) gebruik deze link.

Vaccinatielocaties met openingstijden

Maandag t/m zondag van 8.00-20.00uur:

Elke maandag van 9.30-17.00uur:

Elke dinsdag van 9.30-17.00uur:

Elke woensdag van 9.30-17.00uur:

Elke donderdag van 9.30-17.00 uur:

Elke vrijdag van 9.30-17.00 uur:

Elke zaterdag van 9.30-17.00 uur: